….

aku sudah berhenti menulis, x perlu lg bertandang di sini….

terima kasih aku ucapkan kepada semua yg membaca di sini….

terima kasih kerana sudi meninggalkan memori….

terima kasih atas segala galanya….

selamat tinggal….

Advertisements

in the end…

i feel stupid….
i am stupid…
nothing left for me…

good job and thank you very much….

jauh, dan pergi makin jauh….
-moving on-

kesedeyhan….

sorg housemate aku pulang dari cuti hujung mnggu nyer… kembali ke rumah sewa kami yg cool lagi sejuk…. skrung2 nyer sejuk mata memandang… walaupun keadaan meja yg penuh dengan tugasan dan sampah sarap aku….

dea mula bercerita…. “pg td aku dpt call dari kawan aku, dea bgtaw mak dea dah meninggal. and aku actually x taw nak reply aper” lebeyh kurang la… aku sudah lupe bait2 perkataan yg dea ucapkan. dan selepas itu kami mula bercerita mengenai kematian dan aper yg ptt kita lakukan.

aku sbg org yg mempunyai pengalaman menceritakan setiap detik ketika arwah atuk aku meninggal dulu. arwah atuk aku mmg tinggal dengan family aku, dea baring di atas katil adek lelaki aku semasa dea meninggal.

walaupun aku selalu menyumpah dea sewaktu dea hidup dulu, aku merasa sangat sedeyh ketika kehilangan arwah. aku harap arwah atuk maafkan aku, kerana aku maafkan dea kerana pernah menyusahkan aku suatu ketika dulu.

aku x menanges pada hari dea meninggal dan dikebumikan, tp aku menanges hampir tiap mlm selepas dari hari itu  aku taw aku banyak salah ngan dea, aku taw aku banyak menyusahkan dea, aku taw aku selalu kurang hajar ngan dea… tp itu adalah semua kenangan aku bersama dea.

aku bersyukur, walaupun semua itu kenangan. skurang2 nya aku ader bende yg aku ingat pasal atuk aku. walaupun setelah dea meninggal, aku masih ingat semua bende baek yg dea lakukan dulu. aku bersyukur kerana family aku adalah org yg paling banyak kenangan ngan datuk n nenek kami.

aku cube bandingkan, diri aku sendiri dengan atuk sebelah ayah aku… aper kenangan yg kami ader? aper yg aku ingat pasal atuk yg ini. x der! selaen kenangan aku pada satu hari raya, aku salam atuk aku, n dapat duit raya. mkn bersama atuk aku… tu jerk la yg bleh aku ingat. ader la beberapa kali atuk aku amekkan buah rambutan, duku, langsat dan buah ciku… tp itu jerk….

utk cipta kenangan, kita perlu berada bersama mereka, kita mesti pernah benci mereka dan sayang mereka. buat aktiviti bersama mereka… semua itu kenangan. aku pilih jalan dengan membenci atuk aku utk bina kenangan. dan itulah sebab kenapa mata aku bergenang dengan air mata bila aku menulis entry ini….

hilang….

membace blog segelintir manusia yg digelar pemikir banyak mengubah hidup aku skrung, mungkin kamu x nampak… tp aper yg penting aku rasa. persepsi aku terhadap bende, persepsi aku terhadap sesuatu perkara, kita semua manusia…. kita semua asyik dengan dunia hingga kadang2 terlupe. mereka lah yg mengetuk hati aku. kita semua manusia

ape sebab aku menulis blog?

aku menulis blog sbb aku rasa aku perlu luahkan aper aku rasa pada suatu ketika dulu, tp setelah beberapa org yg x aku sangka membaca blog aku, aku mula panik. mcm mane klau hidup aku x ekslusif lg. hidup mesti penuh rahsia….

tak banyak blog yg sedang aku hayati skrung menceritakan perihal diri mereka. cume blog hanis zalikha yg sangat comel saja yg menceritakan ttg kehidupan nyer…. dan aku bace. selaen blog kawan2 yg aku kadang2 jengah. membahaskan isu semasa yang mungkin berguna dalam kehidupan. pemikiran setiap org berbeza…. segalanya bermula dari niat.

boring aku tahu, penulisan yg panjang lebar. hasil dari kupasan dari cetusan idea mereka sendiri, pemikiran dari setiap pemerhatian. renungan kepada sesuatu isu yg selalu mereka bahaskan antara mereka. setiap dari ayat yg mereka karangkan itu punya jiwa, punya makna.

aku cemburu sebenarnya, lg2 dengan kosa kata bahasa melayu mereka yg cukup banyak. susunan setiap baris ayat yg terletak pada tmptnya. itu membuatkan aku kagum. aku juga melayu, kenapa aku x dapat gunakan kosa kata yg sebegitu rupe? aper yg membezakan aku dengan mereka….

dan melayu minimalis menyedarkan aku…. kita perlukan kualiti dlm penulisan, bukan kuantiti. utk menjadi seoarg pemikir, kita perlu bnyak memerhati. gelagat setiap dari kita menarek, setiap dari kita punya punya sesuatu yg tersendiri. yg hanya dapat kita kupas dari pemerhatan dan pemikiran…

RoaDTRiP RePoRT: Part 1

First Day: KL




Train Ticket: RM 48 Lower Berth, RM 43 Upper Berth
SeconD Day: PeNaNG



Ferry
RM 1.20







Religous Place





MBPP

Esplanade



Fort Conwallis
RM 3.00


Penang Hill @ Bukit Bendera
RM 4.00

to be continued…

Tag….

1. Open your music library (iTunes, Winamp, Windows Media Player, iPod, etc)
2. Put it on shuffle (random mode)
3. Press play
4. For every statement below, type the name of the song that’s playing next to it
5. When you go to the next statement, press the next button to fill the next one.
6. Once completed, tag 5 other people.

DON’T CHEAT!

1. My life is..
Reckless Abandon – Blink 182, sunyi dan sepi

2. I want to…
ucap Selamat Jalan – Tipe-X kepada kawan2…. berhati2 di jln raya.

3. It is weird if…
Maria Mariana – Slam Berkahwin dua

4. Sex is…
best jika menuju Ke Arah Yang Benar – Screen

5. I feel…
sad if Kekasihku di Menara – UK’s KL bersama lelaki laen.

6. My job is…
Mengingati Memori Daun Pisang – Amelina & Iwan

7. My partner is…
By Myself – Linkin Park – x der idea….

8. Love is…
indah seperti irama Balada PeMuzik Jalanan – Search

9. I hate to…
Look Happy Jika Kau Bercinta Lagi – Flop Poppy dengan org yg laen.

10. My friends…
selalu Tanya Ibu Dan Ayah – Raihan mereka, sblm melakukan sesuatu perkara….

aku x suke nak tag org sbb aku x taw nak tag sape… bleh?
tp aku sedang memplagiat idea Hadi

aku ingin tag
1. Azwan Ali
2. Tun Dr. Mahathir Mohammad
3. Aznil Haji Nawawi
4. Lim Guan Eng
5. Ashraf Muslim sumpah aku baru taw dea ader blog!!!

Hidup Selalunya ______________

mls nak cerita tajuk di atas, cukuplah aper yg aku rasa…

setiap org ader pandangan yg berlaenan ttg hidup, pandangan mereka sendiri ttg kebahagiaan… aper yg mereka perlukan dan aper yg mereka inginkan… aper matlamat mereka dalam hidup yg teringin mereka capai….

mungkin ader yg menyatakan, ikut kata hati, percayalah pada kawan2, tp itu bkn bende sebenar yg aku nak dlm hidup… dan aku mempunyai 1 bende yg bermain di fikiran aku. adakah itu yg aku benar2 inginkan dalam hidup… adakah itu…. 2 bende yg berbeza, 2 bende yg x mungkin wujud dlm satu kehidupan yg aku ingin sekaligus… mereka adalah saling menolak satu sama laen….

mungkin kesederhanaan adalah yg aku cari, tp aku blum jumpe yg sepatutnya… aku blum jumpe yg serasi bersama….. aku kene bwat pilihan, aku akan kehilangan sesuatu dari setiap pilihan itu. adakah itu yg benar2 aku inginkan dalam hidup.

ader org yg bleh dibahagiakan dengan wang ringgit, tp ader juga org yg di banjiri wang ringgit tdak bahagia. begtu juga sebaliknya. hidup susah, kerana kita kene bwat pilihan. hidup susah kerana kita terpaksa memilih… dan kita sepatutnya bersyukur dengan pilihan yg kita bwat. setiap dari nya didatangkan dengan kebaekkan dan keburukan…

dan setiap darinya mungkin sempurna utk kita dari suatu segi, dan mungkin juga derita dari segi yg laen… x pernah begtu sempurna…. kita cume perlu melihat dari suatu sudut yg positif… utk menikmati hidup sepenuhnya….

Blogged with the Flock Browser

hmmmm….

aku x kecik ati… tp aku kecewa…. itu jerk…

biarkan aku sendirian seketika…

Hari Cuti yg Semakin Sebuk

seperti mane yg semua org tahu, my holiday trip was a nice and relax trip… ader banyak bende yg baru yg aku belajar and aku percaya, di malaysia ada 1 tempat jerk ko bleh duduk dengan aman, damai dan bahagia – Penang.

yer, penang! di mane semua manusia paling bertamadun di malaysia tinggal,tmpt yg paling selamat di muke bumi malaysia. percayalah. ini dari sudut pandang seorg pengembara, seorg pelancong dan salah seorg rakyat malaysia.

hari cuti aku yg tinggal 12 har jerk lebeyh kurang diisi dengan banyak bende yg berfaedah. seperti tido 12 jam sehari, makan 2 jam sehari, bermain internet 10 jam sehari, berkurung dlm bilik 21 jam dlm sehari dan melepak (24jam-12jam-10jam=2 jam sehari). bermakna bukan?

aku juga menyelitkan beberapa perkara x berfaedah dlm aktiviti seharian aku, spt menyiram pokok, menyidai baju, mandi, membasuh pinggan sendiri dan berbual dengan kucing mak aku, si chombee. berbual dengan kucing adalah sangat x cool kerana s chombee akan mengiau.

td aku ke bandaraya metropolis muo. hari yg panas utk berjalan2, ke kedai alter jeans utk memotong seluar, ke kedai cendol utk minum, ke wetex utk ke watson and walla. watson dah tutup. adoi, kene g guardian la plak. then ke kedai bla bla bla utk membeli bla bla bla.

ke kedai komputer utk mengambil waranti, waranti nan ado, ntah mane dea letak ntah. ke kedai buku mencari buku new moon… non ado jugak. then decide utk ke popular. kene lalu guardian utk ke popular.

dan bila entry ini ditulis, baru aku ingat kene singgah guardian, damn…. terus ke kedai cd, beli cd game. ke tingkat atas utk ke popular. sampai popular

aku: kak, ader buku twilight x?
akak itu: ala, dah abes la bang…
aku: no 1 buku aper erk kak?
akak itu: kejap (berpikir) no 1 new moon la, no 2 twilight kan? no 3 eclispe…
aku: bukan twilight no 1 ker kak?
akak itu: ntah, aku pown dah confius nie
akak itu: tp ader buku new moon, buku nie last. dah x der lg, ader 25% discount lak tuh…  rugi kalau abang x beli.
aku: damn, 25% discount, last book… buku twilight x der ker kak
akak itu: x der, nie jer yg ader ngan eclispe.

anwar merenung buku itu dengan perasaan berat hati, niat hatinya hanya utk survey harga… tp.. tp.. klau x beli, rugi…

anwar pown membawa buku itu ke kaunter, mengeluarkan beg duit… dan membayar… damn, anwar terpengaruh dengan pengaruh rakan x berapa sebaya.

persoalan yg bermain di kepala aku: aku panggil dea akak, dea panggil aku abang. asal aku x tanya jer nama dea. tanya umur dea ker, aper ker… adoi… tension sementara.

dah2, nwa nak wat project…. selamat belajar, selamat membaca….

dalam dilema

1. aku telah bercuti, tp banyak bende yg mengganggu pikiran aku…. semuanya pasal bercuti….

2. aku akan ke utara tanah air utk percutian bdk rumah bwat kali ke2 dlm sejarah. kami akan bertolak ke penang pada malam selasa.

3. kami akan menaiki kereta api, yg pertama bg aku… yer, aku jakun x pernah naek kereta api…. lrt, komuter, star monorel sudah ku naiki….

4. so utk menaiki kereta api, aku perlu ke kl… masalahnya aku x taw bila nak ke kl…. aku bleh g hari ahad dan punya tmpt tinggal @ aku leh g hari isnin dan terus ke kl sentral….

5. tp aku still ader masalah lebeyh besar, adakah aku perlu pulang ke rumah dulu @ stay jerk melaka…. aku x taw nak decide!!!

6. setiap option di atas didatangkan dgn dilemma masing2… dan aku x tahu yg mane satu aku nak ikut. leceyh tul….

7. aku nak bgtaw satu perkara…. menipu adalah tidak memberitahu perkara sebenar…. tp klau x memberitahu langsung, beritahu tapi separuh, apekah kategorinya? 

8. situasi: anwar nak g holiday, anwar bgtaw mak dea anwar g penang…. tp aper yg anwar x bgtaw, selaen penang, anwar juga ingin pergi ke kedah dan juga perlis… anwar x menipu kan? anwar bgtaw, tp x semua….

9. anwar x berdosa kan? hahahaha… x der la, anwar akan bgtaw jugak esok luse kat mak dea…. korg jgn risau, anwar x pandai menipu, dea cume pandai utk tidak bgtaw perkara sebenar jerk….

10. anwar bkn x nak bgtaw, anwar takut dea kene belikan mak dea periuk belanga masa anwar kat langkawi nnt, anwar juga takut mak dea pesan macam2 kat padang besar nnt. mak nwa x paham, anak dea x kuat nak angkat periuk belanga tu nnt.

11. anwar bkn aper, sepupu anwar kawen ngan org langkawi, kenapa mak anwar x suruh jerk anak sedara dea belikan periuk belangan. tp x leh, banyak sangat kluarga dah suruh sepupu anwar belikan periuk belanga, kesian kat sepupu anwar nnt. dea dah la pegnent (kowt)… lgpown dea naek flight.

12. anwar dah ngantuk sebenarnya…. dea nak maen dragonwars kat facebook. tp dea x der mood…. so anwar nak tido….

13. sebelum nwa tido, dea telah bwat keputusan utk tunjuk muke kat kg halaman pada hari ini, jumaat petang. dea juga balik utk amek kamera. dan nwa akan bgtaw mak dea bahawasanya dea akan pegi selama seminggu.

14. nwa actually x puas ati entry dea x cukup 15. tp dea dah ngantuk….

15. nwa nak bwat contest, and nak bg hadiah… tp ader org nak tulis cerita teladan ker? so, nnt nwa mimpikan erk…. next entry dah ader idea, nnt nwa post…. selamat malam….

« Older entries