Tv series Malaysia…

malaysia adalah negara yg sudah melonjak ke usia 51 usia kemerdekaan nya… tv series malaysia juga telah banyak berubah sejak dari sebelum merdeka hinggalah kini… kebanyakkan siri drama pada masa kini sudah banyak berubah..

aku x dibesarkan dlm keluarga yg menonton drama melayu… aku banyak nengok drama bersiri cina yg disiarkan setiap hari, jam 6 ptg di tv3…. inilah hiburan aku setiap hari setelah pulang dari sekolah agama… tp, sume aku dah lupe. aku hanya ingat cerita journey to the west sahaja. malam, jarang sekali aku menonton tv…

saya peminat setia zhu bajie….

sama ada aku tido awal, ataupun aku ader kelas tambahan. lepas kelas, mmg aku x nengok tv…. sekarang aku punya banyak masa terluang. aku mula menonton drama dan siri2 di kaca tv malaysia…. dah aku dpt perhatikan satu patern

I. SEGELINTIRNYA MENIRU FILEM LUAR…

ade antara pengarah2 dan penerbit yg menceduk idea dari filem luar. aku paham… budaya kita juga dipengaruhi budaya luar. tp kenapa nak disiarkan rancangan melayu bertemakan luar jugak… contohnya adalah akademi fantasia, malaysia idol… ok ini rancangan nyanyi2…

tp apekehalnya joe nak buat drama macam org luar.mcm cerita ampang medikal… mcm nak dekat sama ngan greys anatomy.. aku x kata sama, tp lebeyh kurang. konsep…

lagi satu cerita PEPAYA… cerita superhero… cicakman tuh dah bgs dah… nak tambah superhero mengarut nie wat aper. org US hanya sanggup bwat utk tontonan kanak2…. di”karton”kan ajer cerita popeye. tp org malaysia sanggup bwat drama bersiri. adoi…

II. CERITA YG MENGARUT

gadis dari bintang? what the ****. aku x taw mane dea dapat idea nak dramakan cerita nie pown aku x taw la… agaknya angkasawan negara tuh balik dea cerita ader mahkluk cantek kat angkasa kowt. tu yg dpat idea tuh.

bongok!!! nie aku x paham ok… and makluk asing dari bintang rambut blonde? x kene ok…. and astro is paying for this kind of series…. what a suprise. ntah sape la yg pilih cerita nie utk tayangan astro….

III. KONSEP YG LEBEYH KURANG

a. cerita melayu… berkonsep usahawan berjaya…. perniagaan merudum. dengki ngan perniagaan org laen.. g jaki…

b. cerita melayu berkonsep kisah cinta di tv2… masih pakai kereta sport.. teman wanita yg lawa.. mesti/lebih afdal kacukan melayu + bla bla bla… kisah cinta terhalang.

www.jomstar.com.my

c. cerita melayu berkonsep anak derhaka…. mak bapak miskin… duduk dalam serba kekurangan. anak di bandar yg hidup mewah lupe mak bapak. ader segelintir yg menyesal, ader yg sampai mati.

ini antara konsep yg aku rajin nak tulis. banyak lagi. tp ini adalah antara tema2 popular. sume nyer sama sahaja. tp ader jugak yg berjaya dlm menghasilkan cerita yg baek walaupun konsep masih lebeyh kurang.

mcm cerita “rendang untuk mertua” dan “Demi masa

fazura masih nampak melayu, dan ayu. aku masih x dapat bayangkan klau melayu kacukan di atas memakai tudung… mcm mane erk rupe dea?

mcm ini… hehehe

aku harap lebih ramai pengarah2 muda yg bleh menetengahkan ttg malaysia dan diadaptasi dlm sebuah drama atau filem… kita perlu cerita tentang malaysia dan penduduknya. aku dah jelak nengok drama jiran jeles sbb jiran dea beli perabut baru…

lelaki kahwin 2, dan isteri mereka bergaduh. adegan cinta dgn pompuan cantik yg sama jerk muka pelakonnya… adegan anak derhaka lupe jasa ibu bapa la….

adegan breakfast minum fresh oren @ orange jus. (wei, kebnaykkan rakyat malaysia minum teh tarik la mangkuk. deaorg mkn roti canai, nasi lemak…. x melambangkan rakyat malaysia btul)  aku dah muak… aku dah jelak…

aku nak drama dengan konsep baru… macam cerita kekasihku seru ke… mcm cerita ezora ker… amek pelakon muke melayu sikit… ini bg model kacukan jd doktor… x malaysia la..

filem prof razak mohiden mmg bertemakan malaysia… tp malaysia bukan terdiri dari 1 negeri jer prof. and ader pengarah baru nie mengetengahkan cerita kenegerian jugak… “budak kelantan“. menarek… dan aku harap x der joget2….

dah… cukup mengarut. penulisan aku nie mungkin x kan membawa aper2 perubahan dalam malaysia… tp sebagai rakyat melaysia aku berhak bersuara bukan?

aku rase aku lebeyh sesuai membawa isu berat? pendapat anda?

1 Comment »

  1. zack_u Said:

    hehe..betol2..cite skrg ni ntah pape je..mengarot..dats y la org kite pon malas nk tengok cite kite…pastu kadang2..drama yang hari sabtu kol 10 tu lg best dari filem…hmm..sgt xpaham dengn kualiti pengarah filem skrg..xkan la xpandai..rase da cukop pandai…hehe!! emo terlebey..sori..lalala~~


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: