Bila mood aku menulis datang?

aku semakin suke menggunakan tanda soal… dan aku sangat bencikannya… bleh jerk klau aku nak delete, tp biarlah….

manusia menipu kerana mereka takutkan kebenaran…. manusia selalu menyalahkan orang laen untuk tidak rasa bersalah…. manusia selalu menceritakan sesuatu yg menunjukkan dea manusia yg hebat…

aku rase semua org paham 2 ayat pertama, tp bukan ayat yg ke3… sbb aku x taw perkataan yg sesuai untuk menggambarkan keadaan tersebut… aku bagi situasi…

bila anda bwat assignment… anda perlu menghantar assignment luse hari…. sebagai ketua kepada group ini, anda meminta kerja yg telah dibagi lebih awal… dan mamat no1 x siap….

sebagai group leader, anda pown menceritakan perihal mamat no1 nie kat kawan2 anda… “kata-kata kesat punya mamat no1 nie, dah la malas, x siap kerja. pastu nak wat kelakar plak….” anda memaki hamun dea di depan kawan2 anda….

sebagai mamat no1 plak…. anda memaki group leader anda di depan kawan2 anda plak…. nie lagi kelakar “kata-kata kesat punya leader… laen kali ingatkan la awal2…. bg la notis ker, ckp luse nak… nie x, kata2 kesat lagi… aku mane la ingat…” sambil di sahut oleh kawan2 nyer…

2 situasi yg berbeza, 2-2 memaki satu sama laen, 2-2 cube mencari kesalahan 1 sama laen. 2-2 tidak rasa bersalah selepas itu…. tp 2-2 mungkin akan jadi musuh, ataupun hipokrit selepas itu… senang!

aku skrung sedang cube untuk menjadi org yg lebeyh baek… dan aku rasa aku dah hampir berjaya untuk berubah… aku cube cari kesalahan diri sendiri sebelum aku sempat memaki org laen… aku rasa itu yg terbaek…

seperti fail xm… aku x salahkan sesape pown, klau taw handle, bleh jerk study… tp x leh handle, duk jerk la dlm bilik sambil wat bodo…. thats it

bende yg menghalang aku untuk berubah adalah sang ganjil… aku perlu menyalahkan dea untuk semua perkara… walaupun bende yg x der kene mengena ngan dea…

seperti baru2 ini, ketika ingin makan roti tampal… aku bgn awal la jugak, aku mls la nak mandi awal2 kan… bkn ader kelas… dea suruh aku mandi, lagaknya macam mak aku… tp mak aku x pernah suruh aku mandi…. aku mls la kan… sbb aku rase dea x der kelas…

then kul 9 semasa cube aku membasuh baju dan dea sedang mandi, dea ckp dea ader kelas kul 10… hangin la aku kan… walaupun salah aku. tp dea ttp bersalah… aku bleh mandi dulu, tp malas… tu la manusia, sentiasa mencari kesalahan org laen…

aku angin sbb aku x suke rushing, kecuali membuat perkara yg hanya melibatkan aku sahaja… aku x suke menjadi penyebab org dtg lambat ke kelas or lambat sampai ke MC… ckp awal2 kan senang…

kita jerk lebeyh tahu diri kita sendiri, people judge all the time, but do i care? no… aku x kesah pown org judge aku kerana aku judge org… klau kita x nak org bwat bende yg kita x suke, kita jgn bwat kat org…. senang… 

klau kita x suke org judge kita, kita kene berhenti judge org… walaupun x sume org menggunakan ilmu nie, tp at least kurang la org yg judge kita tuh kan. selain kurang, leh kita maki dea ckp kita x suke dea wat camtuh…

sekian saje motivasi basi kita hari ini, semoga panjang umur, murah rezeki… renung2kan dan selamat beramal….

3 Comments »

  1. shahnaz Said:

    nasib baik la ixora ni ade dua toilet. takdela nak berebut2. huhuhu…

  2. NukM4N Said:

    btul2

  3. sang ganjil Said:

    aku dah glamer dah.trime kaseh.
    ceritalah lagi pasal aku.


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: